Historien gjentar seg

Historien har en tendens til å gjenta seg. Ofte ender det med at vi mennesker legger skylden på oss selv, og det er sikkert ikke feil å anta at vi burde lære av historiens gang. Imperier bygges og imperier faller og stormaktenes kabal er i stadig endring. Et og samme geografiske område kan gå gjennom tider med stor velstand, etterfulgt av nød, krig og katastrofer. Noen områder er selvfølgelig mer belastet for katastrofer enn andre, men det fins krefter der ute som er minst like skrekkelige og fryktinngytende som masseforfølgelser og atombomber. Det vi skal ta en nærmere titt på i denne artikkelen er nemlig områder i verden som er dømt til å oppleve at historien gjentar seg. Det skal handle om områder som regelmessig opplever naturkatastrofer.

Som et lyn fra åpen himmel

De fleste av oss har nok sett filmen Twister med Bill Paxton og Helen Hunt. De to storm-jegerne reiser Oklahoma rundt for forske på tornadoer, slik at de kan forbedre systemene for varsling. Valget av Oklahoma er neppe tilfeldig, for dette er en stat som stadig vekk herjes av små og store tornadoer. Sørstatene i USA har lidd verst, og har de aller høyeste tallene på omkomne og skadde, sammenlignet med hele resten av nasjonen. I mai 2013 ble byen Moore i Oklahoma truffet av en tornado som krevde 24 menneskeliv, og hvor biler og oljetanker ble funnet flere hundre meter unna der de stod. I mai 20122 traff en annen tornado Tuscaloosa-Birmingham i Alabama, og det fins mange type historier som forteller om skadene som skjedde, hvor hele 64 personer mistet livet. Den verste tornado-katastrofen i nyere tid i USA var nok allikevel mai 2011 i Joplin, Missouri, hvor 158 mennesker omkom.

Hold deg fast – et jordskjelv er på vei

De fleste av oss forbinder nok Japan med sushi, hobby-fotografer og høyteknologi. Øy-nasjonen er et yndet reisemål, men det er også et farlig sted. Japanerne tar derimot sine forhåndsregler, og de fleste bygninger er sikret mot jordskjelv. Men det er ikke sikkert at sikker parkett gjør det enklere når katastrofen først inntreffer. Ekstra stor bekymring ble rettet mot Japan etter jordskjelvet i Fukushima, hvor en atomreaktor ble satt på spill. Også i Europa har vi flere områder som opplever regelmessige jordskjelv, og Tyrkia er kanskje det aller mest kjente landet. Den siste tiden har det også vært en del jordskjelv i Italia, et land med mye antikk bygningsmasse, som dessverre ikke er like godt sikret mot naturkatastrofer. Den 24.august i år rammet et skjelv Appenninene, og 297 mennesker omkom. Katastrofer som dette vil sørge for at historien alltid gjentar seg, men vi kan lære og sikre oss bedre mot neste gang.

auckland