En pilegrimsrute gir god historiekunnskap

Det er mange som tar seg en pilegrimsreise. Noen gjør det for å bli helbredet, andre for å finne fred i sjelen. Men en slik reise kan også gi deg mye nyttig kunnskap om et lands historie og naturforhold. Du trenger ikke være ekstremt religiøs for å være med på en slik reise. Det holder at du respekterer stedet du oppsøker og menneskene rundt deg. De mest religiøse pilgrimene tilbringer gjerne sin tid i kirken, der de deltar på gudstjenesten. Det gjør de gjerne for å kunne tilstå, forene og oppleve Guds barmhjertighet. Pilgrimer bruker sin pilegrimsreise for å finne fred, den freden som bare Guds nåde kan gi dem. Flere og flere mennesker søker nå denne tilstanden av fred, og pilegrimsreiser er faktisk blitt en stor business. Det finnes uttallige steder man kan oppsøke, og da gjerne med egen guide på veien.

Hvor kan jeg dra?

La oss først se på de mest oppsøkte målene for en pilgrim. Mange vandrer i syden der solen brenner på himmelen og landskapet er tørt og urørt. Det er liksom i slike omgivelser man virkelig opplever at man er på en skikkelig pilgrimsreise. Det blir ikke helt det samme å gå rundt i plaskende regn med gummistøvler på beina. Derfor har kanskje kjente steder som Santiago de Compostela i Spania og Lourdes i Frankrike blitt så populære. Her føler man nesten at man gjenopplever bilder fra bibelen, og man kan i tillegg oppleve det å krysse Pyreneene om man vil. I Lourdes har dessuten grotten blitt en gullgruve og vannkilden likeså, etter at flere og flere søker til slike hellige steder. Når det gjelder det kjente målet Santiago de Compostela, kan det nevnes at apostelen Santiago ble dømt til døden i år 44 i Palestina. Etterpå var det slik at to disipler tok med seg hans kropp til regionen Galicia.

En litt mindre kjent pilegrimsmål

Har du noen gang hørt om Međugorje? Dette er en liten landsby som befinner seg midt mellom Sarajevo og det som tidligere kaltes Jugoslavia. Det hellige stedet ligger i Bosnia-Hercegovina, ikke langt fra kysten. Dette er fortsatt ikke blitt helt godkjent som pilegrimssted, men siden det påstås at jomfru Maria visstnok viser seg her hver dag siden året 1981, er dette blitt et verdensberømt turistmål. Mange reiseselskap henger seg på denne bølgen, og selger slike pilgrimsturer som aktivitetsferie. Med et par Nike sko vil du derfor være godt rustet til de fysiske utfordringene en slik tur fører med seg. Noen tilbyr også sykkelturer eller rideturer for at du skal kunne nå målet. Det er uansett smart å være i form før du legger ut på en slik historisk vandring, slik at du ikke bare husker gnagsårene når du er trygt hjemme igjen!

auckland