Frisyrer fra historien

Historien gir oss mange gode eksempler på at frisyrer endrer seg, ofte dramatisk, og setter sitt eget preg på historiske perioder. Visste du for eksempel at hele 1700-tallet i nederlandsk historie omtales som “Parykktiden”? Dette er bare ett av mange eksempler på at hår er noe gjenkjennelig og særegent som ikke bare sier noe om oss som enkeltindivider, men også om et helt folk eller for den sags skyld en æra i historien.

Hår og hårtap i historien

En av de mest kjente historiske personene knyttet til hår, eller mangel på sådan, er Karl den skallede. Karl var sønnesønn av Karl den store og arvet den vestlige tredjedelen av det store Frankerriket han hadde bygget opp. Fordi vi har såpass få og tvetydige kilder fra denne epoken – Karl den skallede hersket på 800-tallet – er det vanskelig å si om han egentlig var skallet, eller om tilnavnet var ironisk ment. Noen har nemlig tenkt seg at Karl egentlig ikke var skallet, men heller ekstremt hårete. Man kan tenke seg at det ville være risikabelt å gjøre navn av en konge fordi han var skallet, for selv på 800-tallet kan dette ha vært et sårt tema.

Hårtap er et problem som har preget mange liv opp gjennom historien, men forskjellen i vår epoke er at det går an å gjøre noe med det. Man kan oppsøke en hårklinikk i oslo å få manken sin tilbake dersom man ønsker det. Tenk på at selv Karl den skallede med all sin makt ikke kunne gjøre det!

Harald Hårfagre

Harald Hårfagre regnes gjerne som den første kongen av et samlet Norge. Vår tids historikere stiller imidlertid visse spørsmål ved denne forståelsen, og mener at Harald nok i utgangspunktet var mer av en regional konge med fotfeste på Vestlandet. Han måtte forholde seg til andre maktpersoner, som danskekongen som hadde stor innflytelse rundt Oslofjorden, og ladejarlen, som satt i Lade ved Nidaros (Trondheim) og kontrollerte mye i Trøndelag og Nord-Norge. Noen historikere hevder derfor at sagaen om Harald har preg av myte, og at senere forfattere som for eksempel Snorre ga Harald Hårfagre en større rolle i sin samtid for å nå sine egne mål.

Historien, eller myten, om Harald Hårfagres samling av Norge er uansett veldig flott. Det ble sagt at Harald var veldig forelsket i ei dame ved navn Gyda, men denne Gyda var kun interessert i ambisiøse menn. Hun avviste frieriet hans, og ba ham komme tilbake når han hadde blitt konge av hele Norge. Da lovet Harald at han skulle samle landet, og at han ikke skulle klippe seg før han hadde blitt hele Norges konge og tatt Gyda til ekte. Det viser at det gjelder å sette seg hårete mål!

auckland