Roma – opplev romerrikets historie i dag

For deg som vil oppleve mye europeisk historie samlet på et svært begrenset område, finnes det nesten ikke noe bedre reisemål enn Roma. Innenfor gangavstand kan du oppleve alt fra Colosseum til Vatikanet, for å bare nevne noe.

Romas betydning for europeisk sivilisasjon

Lenge før vi i Norge hadde noe som lignet på et avansert samfunn, dominerte Romerriket store deler av Europa. Dette har selvfølgelig preget en stor del av det som vi i dag tar for gitt som en europeisk sivilisasjon og historie.

Noen sentrale opplevelser i Roma

Hvis du besøker Roma for første gang, finnes det noen severdigheter som du bare «må» få med deg. Heldigvis befinner mange av de seg innenfor svært komfortabel gangavstand, så det er ikke noe problem å være innom flere av de i løpet av en formiddag. Etter en lang spasertur vil du også kunne sette skikkelig pris på det store utvalget av restauranter i Roma. Pass på å bruke komfortable sko og klær, kanskje noe behagelig fra Hummel barn hvis du har med barna.

  • Colosseum. Det er umulig å nevne Roma uten å tenke på Colosseum. Dette amfiteateret har i mange sammenhenger blitt selve symbolet på Roma, og kanskje til og med Romerriket. Likevel er kanskje ikke dette den romerske sivilisasjonens stolteste arv, da underholdningen som foregikk på Colosseum i stor grad var preget av vold og død. Dessverre er disse temaene selvfølgelig fortsatt en del av vårt samfunn i dag, men hvis man skal lære noe av Colosseum så er det hvor galt det kan gå hvis man lar vold og død bli til underholdning.
  • Vatikanet. Den katolske kirkens sentrum befinner seg i Roma, og et besøk i Vatikanet er obligatorisk når du er i byen. Vatikanet er som kjent en egen stat, men du beveger deg sømløst mellom Romas gater og det som i teorien er en annen stat. Her kan du oppleve for eksempel Peterskirken, som med sin historie fra 1500-tallet er å regne som et nybygg i Roma.
  • Pantheon. Dette tempelet har en mye eldre historie enn Peterskirken. Det er sannsynligvis bygget på 120-tallet, og var opprinnelig et tempel for alle guder. I senere tid ble tempelet gjort om til et kirkebygg, men den dag i dag ser man med en gang at dette ikke er en vanlig kirke. Den fantastiske kuppelen, med et hull i midten, er et godt eksempel på hvilke fantastiske byggverk romerne kunne bygge allerede for 2000 år siden. Dessuten er Pantheon et godt eksempel på et bygg som har fått leve videre også under skiftende religiøse regimer.

Dette var bare noen få eksempler. Rundt hvert hjørne i Roma finner du minner fra det gamle Romerriket eller Romas nyere tid.

auckland