Historiebegrepet kommer fra greske ἱστορία som betyr kunnskap fremskaffet gjennom undersøkelser. Disse undersøkelsene kan for eksempel være arkeologiske utgravninger, litterære dypdykk eller personlige intervjuer, for å nevne noe. Videre deles historiefaget inn i det vi kaller forhistorisk tid og historisk tid. Man skulle kanskje tenke at all fortid er historie, men slik er det ikke helt i historiefaget. Forskerne definerer alt som skjedde før skrevne kilder kunne dokumentere det, som forhistorisk tid.
I dag deles historiefaget inn I en rekke underkategorier – eller disipliner. Eksempler på slike disipliner kan være økonomisk historie og religionshistorie. Du kan lese mer om de ulike disiplinene og hva de fokuserer på lengre ned på denne siden.
Dersom du er spesielt interessert i historie, men ikke interesserer deg så mye for å lese, finnes det en rekke andre metoder for å øke sin kunnskap og å dyrke sin interesse. Har du for eksempel vurdert å spille historiske data- og TV-spill? Etterhvert som kunnskapen om fortidens sivilisasjoner øker, og teknologien blir stadig bedre, kan det være mye mer eller mindre skjult kunnskap som ligger innebygd i elektroniske spill.
En annen metode er TV-serier. Selvfølgelig skal man ikke ta alt man ser for god fisk. Mye er forenklet og tilpasset dagens publikum. Men man skal ikke overse det arbeidet som legges ned av film- og TV-team når nye filmer og serier produseres. Mange av seerne kan etterhvert mye, og krever at produksjonsteamet har gjort et skikkelig forarbeid – enten det handler om filmlocation, kostymer eller språk.
En tredje tilnærming til historie som fagfelt, er utstillinger. Det finnes museer som dekker de fleste emner innen historie, enten det er historien om kriger, mote eller mat du interesserer deg for. Museer bruker interaktiv teknologi og visuelle effekter for å gi deg en mest mulig lærerik og minneverdig opplevelse som stimulerer sansene dine. Det er bevist at følelser hjelper oss å huske, så når man går rundt på et museum og lar seg sjokkere, overraske eller fascinere av historiske fakta, vil disse reaksjonene gjøre det lettere for oss å huske. Kuratorer ved museer er gjerne eksperter på dette, og tar i bruk ulike metoder for å presentere historiske kilder på en mer spennende og informative måte enn det du kanskje vil oppleve når du leser. I dag brukes i tillegg stadig mer teknologiske hjelpemidler som videosnutter, og digitale spill. Her burde det være noe for alle og enhver.
Videre på denne siden vil du kunne lære mer om historie som fagfelt, og hva som kjennetegner denne akademiske disiplinen. Du vil finne oversikter over ulike undergrupper, og lære mer om ulike historiske forfattere og forskere som har satt sitt preg på historiefaget – helt I fra antikkens Hellas og fram til i dag.
Du vil også kunne finne noen morsomme (og mindre morsomme) historiske fakta basert på historiske hendelser over hele verden.