Vi frykter ofte at nye generasjoner vil gå glipp av lærdom fordi de ikke undersøker historien. Det virker for dem som et skolefag, men er egentlig et tema man kan ta opp helt på eget initiativ. Noe som har økt historie-interessen blant ungdom i dag er filmer og hvor stor grad de tar opp krigens dager. Man skal huske på at generasjonene før oss alltid ble bedt om å ikke stille spørsmål om krigens dager. Det er jo litt rart at vi må få kunnskapen gjennom filmer, da disse er skapt av folk fra dagens unge. Kan vi da stole på den?
Men, temaet vi skal ta opp i dag, handler egentlig om hva vi kan dra ut av historien. Hva kan vi lære og hvorfor bør vi fortsette å lese historiebøker? Vel, det opplagte er å forhindre ting som kan gå virkelig galt. Slik som vitenskap eller naturkatastrofer.
Urmannen tok støyten
Urmennesket var forgangs-mennesker i alle forstander. De måtte bare prøve og feile. Dette er en metode som brukes mye den dag i dag. Men, kanskje vi bare skal lese om hvordan urmennesket gjorde det, så vi slipper å gå i samme fella? Urmannen måtte ut og kjempe mot ville dyr, bygge ly av kampesteiner og temme ilden.
Urkvinne eller ikke, de har også måttet bøte med mye opp gjennom tidene. I dag vil motiva norge hjelpe kvinner til et nytt og bedre utseende, som gir dem økt helseeffekt.
Det moderne mennesket utforsker videre
Men vi har ikke temmet ilden som er i oss selv. VI vil utforske og lære mer, for å komme videre, og for å skape evig liv. Historien viser oss ofte at ting henger sammen og at ting kan skje om og om igjen. Det kan være økonomiske nedgangstider og krig, eller hvordan en stat gikk fra å være fattig til å bli rik. Det handler om at naturen er nådeløs og at menneskeliv har gått tapt.
Vi lærte noe viktig av tsunamien i 2004. Når havet plutselig trekker seg tilbake kilometer ut, da handler alt om å komme seg fort unna.