Kvinnemotens historie: fra kjoler i hverdagen til kjoler på fest

Kjolen er et historisk plagg som ifølge Store Norske Leksikon er en videreføring av klesplagg fra en svunnen tid, som vikledrakt og serk. Men hvordan brukes dette plagget i dag, kontra før i tiden?

Bruk av kjoler i dag

I dagens Vesten er kjoler et plagg som for det meste brukes til festlige anledninger, men det finnes også hverdagsvarianter. Om sommeren er det også mer vanlig å gå med kjole til hverdags, da sommerkjolene er laget i et lett og behagelig stoff. Dette oppleves langt mer komfortabelt enn å gå med bukser eller shorts. Etter #MeToo-kampanjen har nok mange menn fått med seg at en sexy kjole ikke er mer enn nettopp det, og kvinner føler på større frihet til å kle seg som de ønsker, uten å være bekymret for slibrige kommentarer. Dersom du kikker i en nettbutikk med et stort utvalg av både sexy og søte kjoler vil du se at det fremdeles selges kjoler som er inspirert av nyere historiske epoker i stor skala.

Kjolens historie

Hvis vi ser på nyere historie, var det helt vanlig at kvinner gikk med kjoler til hverdags den gang bestemødrene våre var unge. Det var først på 60- og 70-tallet da kvinnene i større grad tok seg jobb utenfor huset at bukser ble mer normalt. Det var nemlig tradisjonelt et herreplagg. Kunnskap om historie er viktig også i moteverdenen, fordi skillene i historien også påvirket datidens mote.

Tidligere har vi skrevet om at historien gjentar seg, og dette gjelder også for mote. Ting som har vært trendy tidligere kommer tilbake, og vi lar oss inspirere av plagg fra “gamledager.” Svært mange av dagens kjoler er inspirert av snittet og mønstrene på kjoler fra 40-tallet, 50-tallet, 60-tallet og 70-tallet. Det var svært forskjellige stiler som preget disse tiårene, men det ble skapt tidløs mote vi fremdeles tar oss inspirere av i dag.

auckland